19 kwietnia uczniowie z naszej szkoły udali się do Brennej, malowniczej górskiej miejscowości położnej w dolinie rzeki Brennicy. Celem wyprawy była Chlebowa Chata. Pobyt w tym niezwykłym miejscu pozwolił przenieść się do czasów naszych pradziadków. Pozwolił poznać życie dawnej, polskiej wsi. Uczniowie zwiedzali i podziwiali drewnianą chatę, w której zgromadzono różne sprzęty niezbędne do życia w gospodarstwie. W stodole, znajdującej się tuż obok chaty zobaczyli dawne maszyny rolnicze oraz spróbowali młócić zboże za pomocą drewnianego cepa. Z uwagą słuchali opowieści o życiu pszczół, o drodze ziarenka do bochenka oraz procesie wyrabiania masła i sera. Obserwowali również, w jaki sposób z mleka robi się masło i ser, sami próbowali ubijać masło w maśniczkach. Całość imprezy zakończyła się degustacją własnoręcznie zrobionych podpłomyków, do których gospodarze podali chleb, smalec, masło, miód i kawę zbożową, oczywiście wszystko domowej roboty. Młodzi turyści byli zachwyceni smakołykami, opowiadali, że w życiu takich nie jedli. Na pewno tutaj wrócą, może zaproszą rodziców.