Dnia 1 marca uczniowie klasy I założyli hodowlę roślin w kąciku przyrody. Uczniowie mieli możliwość w praktyce poznać pracę ogrodnika. Zakładając hodowlę cebuli, rzodkiewki, marchewki oraz fasoli poznali warunki, jakie są potrzebne roślinom do życia, a sianie sprawiło im ogromną radość. Poprzez obserwację i pełnienie dyżurów uczniowie rozwijali umiejętności poznawcze i kształtujące opiekuńczą postawę wobec roślin. Na kolejnych marcowych zajęciach uczniowie poszerzali swoje wiadomości i umiejętności dotyczące zdrowego odżywania. Zapoznani zostali z piramidą żywieniową w najnowszej wersji i zasadami odżywiania w oparciu o nią. Również utrwalili sobie szczególne miejsce warzyw i owoców w diecie. Poznali znaczenie aktywności fizycznej, która powinna towarzyszyć na co dzień każdemu. Uczniowie uporządkowali wiedzę z zakresu wpływu składników odżywczych na samopoczucie. W ramach dalszych zajęć cała klasa samodzielnie przygotowywała zdrową i pełną witamin sałatkę grecką wykorzystując wyhodowaną w mini klasowym ogródku cebulkę. Na zakończenie zajęć dzieci z wielkim apetytem zjadły przygotowany przez siebie posiłek.
Zajęcia wszystkim dzieciom bardzo się podobały. Pierwszoklasiści nie tylko poznali zasady zdrowego odżywiania, ale także nauczyli się nakrywania do stołu, kulturalnego spożywania posiłku i właściwego zachowania się przy stole.